Miks mul on duši all käimise järel kuiv nahk?

Sageli kogeme duši all käies, et meie nahk muutub kuivaks ja ebamugavaks. See on levinud mure, mille taga peituvad mitmed põhjused. Kuuma duši mõnus aur võib tunduda lõõgastav, kuid see võib tegelikult kaasa tuua kuivuse ja ebamugavustunde. Selle nähtuse mõistmiseks on oluline heita pilk naha loomulikule kaitsevõimele ning veekontakti mõjule. Erinevad tegurid, nagu kuum vesi, pikk duši all viibimine ja tugevad puhastusvahendid, võivad mõjutada naha looduslikku tasakaalu.

Selles blogipostituses uurime lähemalt, miks nahk reageerib duši all käimisele kuivusega ning kuidas säilitada naha tervist. Oluline on teada, kuidas valida õigeid nahahooldustooteid ja -harjumusi, et vältida liigset niiskuse kadu ning nautida duši all käimise hetki, ilma et peaksime taluma kuiva ja ebamugavat nahatunnet.

 

kuiv nahk

 

1) Miks eelistada jahedat vett?

Kui sukeldud kuuma veevoogu duši all, võib see oluliselt mõjutada sinu naha tervist ja niisutust. Ehkki aurav dušš võib tunduda mõnus, on oluline mõista, et tegelikult võib kuum vesi kaasa tuua kuivust ja ebamugavust. 

Kõrge temperatuur paneb sinu naha läheduses olevad veresooned laienema. Just see laienemine annab pärast kuumas duši all käimist sinu nahale tuntud roosaka ilme. Olgugi, et see võib tunduda süütu, võib see tegelikult viia vajalike õlide ja niiskuse kadumiseni sinu nahast.

Naha välimine kiht, tuntud kui sarvkiht ehk stratum corneum, toimib kaitsebarjäärina, mis hoiab niiskust ja takistab vee kadumist. See kiht koosneb naharakkudest, mida hoiavad koos lipiidid (rasvad) ja looduslikud õlid. Kuid kuum vesi suudab seda barjääri häirida kahel peamisel viisil:

  • Loomulike õlide eemaldamine: Kuum vesi lõhustab sinu naha toodetud looduslikud õlid. Need õlid mängivad olulist rolli naha niisutamisel, moodustades kaitsekihi, mis lukustab niiskuse rakkude sisse. Kui need õlid eemaldatakse, muutub nahk kuivuse suhtes vastuvõtlikumaks.

  • Barjääri nõrgestamine: Vee kõrge temperatuur nõrgestab kaitsekihti. See võib viia väikeste pragudeni sarvkihis, võimaldades niiskusel lihtsamini eemalduda. Selle tulemusel kaotab sinu nahk niiskust, muutub dehüdreerituks ning tundub kuiv ja pingul.


kuiv nahk

 

2) Kuidas kuiv nahk on seotud duši all käimise ajaga?

Kui sa naudid pikki duši all viibimise aega, hakkab toimuma keerukas mäng, mille mõjud sinu nahale võivad olla negatiivsed.

  • Lipiidbarjääri häire: Pikaajaline kontakt veega hävitab kaitsvat sarvkihi barjääri, mille tulemuseks on lipiidide ja õlide kaotus, mis on olulised niiskuse säilitamisel. Kui need olulised komponendid on ära uhutud, muutub sinu nahk üha vastuvõtlikumaks kuivusele ja dehüdratsioonile.
  • Liigne niiskuse eemaldamine: Ehkki vesi on oluline naha niisutamiseks, võib pikaajaline veega kokkupuude paradoksaalselt viia niiskuse kaotuseni. Pikaajaline vee all viibimine põhjustab naha loomulike niisutavate tegurite nagu aminohapped ja valgud, eemaldamist. Selle tagajärjel väheneb sinu naha loomulik võime niiskust hoida, jättes selle kuivaks.
  • Niiske õhk: Lisaks autab duširuumi aurune ja niiske õhkkond su nahka innustada vett kinni hoidma, paisutades naha väliskihti. Ent kui astud välja niiskest keskkonnast, aurustub imendunud vesi, põhjustades naha kokkutõmbumist. See tsükliline laienemine ja kokkutõmbumine mõjutab otseselt naha elastsust ning toob kaas kuivuse ja ebamugavustunde.

    3) Karmid kehapuhastusvahendid

    Karmid seebid ja kehapesuvahendid rikuvad sinu nahka, sest neis on peidus tugevad kemikaalid, mis kahjustavad naha loomulikku kaitsekihti ning aitavad kaasa kuiva naha tekkele. Phastusvahendid sisaldavad sageli abrasiivseid pindaktiivseid aineid ja kemikaale nagu sulfaadid, parabeenid ja lõhnaained, mis häirivad õrna naha tasakaalu.

    • Happelise pH tasakaalu häirimine: Naha loomulik pH tasakaal on kergelt happeline, mis aitab säilitada tervislikku barjäärifunktsiooni. Karmid seebid, eriti need, mille pH tase on kõrge, häirivad seda õrna tasakaalu ja nõrgestavad naha võimet säilitada niiskust.

    • Ärritus ja põletik: Karmid kemikaalid põhjustavad tihti ärritust ja põletikku, mis omakorda kahjustab naha kaitsebarjääri. See võib viia punetuseni, sügeluseni ning suurenenud vastuvõtlikkuseni kuivusele.

    • Kahjustus lipiidbarjäärile: Karmide puhastusainete iseloom põhjustab mikrokahjustusi sarvkihile, mis nõrgestab selle terviklikkust. See kahjustus vähendab barjääri võimet hoida endas niiskust, mis toob kaasa niiskuse kaotuse ja kuivuse.

     

     kehaõli

     

    4) Miks sa veel endiselt ei kasuta kehaõli?

    Pärast duši all käimist niisutava kehaõli mittekasutamine muudab su naha vastuvõtlikuks niiskuse kaotusele, eriti kui seda kombineerida karmide seepide või dušigeelide kasutamisega. 

    Eelnevalt sai selgitatud, et pärast duši all käiku võid tahtmatult eemaldada naha loomulikke õlisid ja segada niiskuse tasakaalu. Ilma nende looduslike õlide kaitsebarjäärita väheneb naha võime säilitada niiskust, jättes selle vastuvõtlikuks kuivusele, kihelusele ja ebamugavusele. Just siin muutub niisutaja kasutamine oluliseks.

    Niisutajad, eriti need, mis on mõeldud peale duši all käimist kasutamiseks, on välja töötatud selleks, et aidata taastada kadunud õlid ning lukustada niiskust rakkude sisse. Need loovad naha pinnale barjääri, takistades vee väljapääsu ja hoides niiskust kinni. Niisutaja kasutamine otse pärast duši all käimist loob kaitsekihi, mis kaitseb su nahka karmide keskkonnamõjude eest.

    Kehaõli saab olla kasulik ja luksuslik lisand su peale duši rutiini. Kehaõlid sisaldavad kontsentreeritud toitvaid koostisaineid, mis imenduvad kiiresti nahka. Need annavad lisakihi kaitset, mis aitab lukustada niiskust sisse ja suurendada naha üldist elastsust. Paljud kehaõlid on rikkad oluliste rasvhapete, antioksüdantide ja vitamiinide poolest, mis mitte ainult ei paku niisutust, vaid toetavad ka naha tervist ja sära.

    Õli kandmine kergelt niiskele nahale aitab lukustada niiskust raku sisse ning jaotada õli ühtlasemalt, luues loomuliku sära ja sileda tekstuuri. Masseeri õli õrnalt nahka, keskendudes kuivematele piirkondadele, nagu küünarnukid, põlved ja pahkluud.

    Kehaõlide lisamine oma peale duši rutiini tõstab su nahahooldusrutiini taset, pakkudes täiendavat toitainet ja niisutust. See nipp saab olla eriti tõhus kuivuse vastu võitlemisel, eriti kui kasutatad õli regulaarselt. Pea meeles, et järjepidevus on võtmetähtsusega ja aitab hoida sinu naha tervislikku ja hästi niisutatud välimust. Punase ristiku ja kortslehega Bloomik 100% loodusliku kehaõli leiad meie e-poest.

     

    kehaõli

     

    5) Koorimine ja kuiv nahk

    Koorimine on nahahoolduse praktika, mis pakub mitmeid eeliseid, kuna see aitab eemaldada surnud naharakud, puhastada poore ning soodustada säravamat jumet. See protsess mitte ainult ei aita esile tuua siledamat nahka, vaid võimaldab ka looduskosmeetika toodetel paremini imenduda. Female force loodusliku raudrohuga kehakoorija leiad meie e-poest.

    • Sagedus: Olenevalt naha tüübist ja kasutatavast tootest tuleks koorimist tavaliselt teha 1-3 korda nädalas. Vältida tuleks koorimist järjestikustel päevadel, et anda nahale aega taastuda.
    • Õrnad koorijad: Eelista õrnasid koorijaid, nagu suhkru ja ürtidega valmistatud koorijad, mis sisaldavad ümardatud osakesi ja ei tekita nahas mikrorebendeid. Suhkrugranulid pakuvad tõhusat, kuid õrnalt mõjuvat koorimist.

    • Väldi karme koostisaineid: Kontrolli kasutatavate koorimistoodete koostisosi. Väldi tooteid, mis sisaldavad suures koguses happeid või jämedaid osakesi, mis võivad nahka kahjustada.

    • Niisuta: Pärast koorimist kanna alati nahale kehaõli, et taastada kadunud niiskus ja aidata taastada naha kaitsebarjääri.

     

    koorija

     

    6) Vanuse tõustes on keha niisutamine eriti oluline

    Vanusega kaasneb kehas mitmeid muutusi ning need muutused mõjutavad ka nahka. Üks märgatav mõju nahale vananemise käigus on loomulike õlide tootmise vähenemine, mis suurendab naha vastuvõtlikkust kuivusele.

    • Hormoonid mängivad olulist rolli erinevate kehafunktsioonide reguleerimisel, sh naha õli tootmisel. Vananedes vähenevad hormoonitasemed, eriti östrogeeni ja testosterooni puhul, mis viib õli tootmise vähenemiseni. Östrogeen aitab säilitada naha niiskuse tasakaalu ja elastsust. Selle taseme languse tulemusena võib nahk kogeda rasu erituse vähenemist.
    • Rasunäärmed vastutavad naha loomuliku rasu tootmise eest. Vanusega nende näärmete aktiivsus väheneb, mis viib rasu tootmise vähenemiseni.
    • Nahapinna kõige välimine kiht, tuntud kui epidermis, muutub samuti vananedes. See muutub õhemaks ja hapramaks, mis võib mõjutada selle võimet säilitada niiskust ning luua takistust välistegurite vastu.
    • Vananedes aeglustub naharakkude loomulik uuenemine. See võib viia surnud naharakkude kuhjumiseni, mis võib kuivust veelgi süvendada, kuna õige niisutus jääb saavutamata.

      7) Alla surutud nahahaigused

      Kindlad nahahaigused, näiteks ekseem, psoriaas ja dermatiit, toovad kaasa erinevaid naha muutusi, millest kuivus on üks märgatavamaid ilminguid. Need haigused tekitavad naha funktsioonide tasakaalustamatuse, mis omakorda suurendab naha vastuvõtlikkust kuivusele. Lisaks võib kokkupuude veega, olgu siis duši all käies või vees viibides, oluliselt süvendada haigusega seotud kuivust ja ebamugavustunnet.

       

      kehaõli

       

      Kuiva naha vastu võitlemiseks kaalu leiget vett, lühendatud duši aega, õrnade ja niisutavate puhastusvahendite kasutamist, kvaliteetse niisutava õli pealekandmist niiskele nahale, õhuniisutaja kasutamist kuivades siseruumides ning dermatoloogiga konsulteerimist, kui kuivus püsib või kaasneb mõne teise sümptomiga. Õrna ja toitva Eesti ravimtaimedega nahahoolduse leiad meie e-poest.

      Jäta kommentaar

      Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist moderaatori poolt heaks kiita.