5 nippi, kuidas looduslikult putukahammustus likvideerida

Putukahammustus või nõelamine põhjustab sageli nahale väikese või suure punase koha, mis võib olla valulik või hoopis sügelev. Paljud hammustused taanduvad mõne tunni või päevaga ja neid saab kodus efektiivselt ravida.

Mõnikord tekib inimestel suur haavand, millega kaasneb turse ja valu. Kõige raskemad reaktsioonid tekivad inimestel, kes on hammustuste suhtes allergilised või kellel tekib pärast hammustamist infektsioon. Loomaomanikel on hea teada, et kirbud võivad mõnikord põhjustada allergilisi reaktsioone ilma hammustuseta.

Leevendust tasub tuua kiirelt, sest sügelev laik tekitab tihti soovi kratsida ning see omakorda lõppeb katkise nahaga, kuhu pääsevad bakterid sisse ja soojal ajal võib nii suisa mädanik tekkida.

 

sääsk

 

Miks putukahammustus sügeleb?

Sügelemist kutsub sageli esile suurenenud histamiini tase, kehas leiduv kemikaal, mis on seotud immuunsusega ja mis vallandab põletikulise reaktsiooni. See põhjustab sügelust ja punetust, mida märkad putukahammutuse, lööbe ja nahakahjustuse korral. Histamiin vabaneb organismist igasuguste allergiliste reaktsioonide ajal, näiteks õietolmu, ebasobiva toidu või ravimite tarbimise ajal.

 

matkamine

 

Sääsehammustused on alati soojema ilma saabumise tunnuseks. Sääsed hammustavad, sest neid tõmbab inimveri. Sarnaselt sääskedele toimivad ka veekogude läheduses elavad parmud. Hammustus, mis võib ilmneda alles mõne tunni pärast, tekitab punni, mis on tavaliselt paistes, valus või sügelev.

Kui sul on sääsehammustus ja tekib nõgestõbi, hingamisraskused või kõri turse, siis tuleks kiiresti ühendust võtta arstiga.

Sa ei pruugi märgata, kui sääsk hammustab, kuid muhk, mille hammustus endast maha jätab, tuleb koos püsiva sügelusega, mis võib pärast hammustust püsida mitu päeva. Apteegi tooted võivad küll aidata, aga tihti on meil keeruline kindlaks teha, mis toksiinid neis sees on. Tea, et võid sügelust võita ka koduste vahenditega.

 

Astu putukahammustusele vastu

Kõige levinumad nahaärritajad on sipelga- või sääsehammustus, mesilase või herilase nõelamine.

1. Külm

Külm temperatuur ja jää võivad põletikku vähendada. Külm tuimestab ka nahka, mis võib anda kohest, kuid lühiajalist leevendust. Sügeluse leevendamiseks kasutada külmakotti või purustatud jääga täidetud kotti. Kindlasti jälgi, et jää ja naha vahel on riie, sest jää otse nahal võib nahka kahjustada.

2. Mesi

Meel on palju antibakteriaalseid ja põletikuvastaseid omadusi. Seda on sadu aastaid kasutatud ja väike tilk sügelevale hammustusele suudab põletikku edukalt vähendada. Sarnaselt aaloele aitab mee nahale kandmine ärritatud piirkonda rahustada.

Toores mesi aitab tasakaalustada baktereid ja tänu sellele kiirendab naharakkude paranemisprotsesse, mistõttu on see ka suurepärane akne raviks.

3. Basiilik

Uuringud näitavad, et basiilikus leiduv keemiline ühend nimega eugenool leevendab nahasügelust. Võta 2-3 basiiliku lehte ja mudi mahl välja, seejärel aseta umbes 10 minutiks punetavale kohale. Korda mitu kordust päevas!


 

putukahammustus

 "Minul on värske kogemus. Sain mesimummu käest huule sisse nõelata. Jooksuga panin Cupikut peale ja oh imet - võttis valu ja huul ei olnud ka enam nii väga paistes!" - Anneli

 

4. Tüümian

Tüümianil on antibakteriaalsed ja seenevastased omadused tänu millele aitab see taim vähendada naha ärritust hammustuse ümber. Tüümiani maksimaalse kasu saamiseks haki värsked lehed ja aseta need 10 minutiks hammustuse kohale. Korda mitu kordust päevas!

Täiendava leevenduse saamiseks võid teha tüümiani tõmmise, immutada sellega riidelapi ning mähkida see ümber jääkuubiku. Sel viisil saavutad ka loomuliku jahutuse.

5. Pune ja raudrohi

Üks hea abiline on pune ja raudrohuga CUPIK õli, mis on 100% looduslik leevendus igasugustele putukahammustustele. Omab häid nahka niisutavaid ja pehmendavaid omadusi, lisaks on põletikuvastase toimega. Rahustab ja vähendab suurepäraselt isegi lastel putukahammustusega kaasnevat ärritust, punetust ja paistetust.

 

putukahammustus

 

Jäta kommentaar

Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist moderaatori poolt heaks kiita.