Sõltuvusest vabanemine

Sõltuvusest vabanemine tundub nagu mitte mulle mõeldud teema. Aga siiski on tänapäeval väga kerge sattuda sõltuvuse küüsi. Olgu selleks siis sotsiaalmeedia, suitsetamine, ohjeldamatu magusa söömine, narkootikumid, alkohol või poodlemine.

Stress elus tavaline nähtus, igapäevaelu põhiline osa ja sellest pole pääsu. Stressi põhjuseks võib olla tihe ja pingeline töögraafik või probleemid kodus, koolis. Sügav soov teha rohkem, tõusta kõrgemale ja saada asjad kiiremini valmis. Stress ei ole alati halb, sest tihti aitab pingeliste olukordadega toime tulla ja paneb tegutsema. Pikaajaline stressis olek aga mõjub kurnavalt ning viib eneselegi märkamatult sõltuvuste tekkeni. Meis kõigis on peidus soov tunda õnne ja rahulolu mitte pinget.

Sõltuvusest vabanemine koosneb kolmest osast

  • Ära proovi sunniviisiliselt end muuta. Muutus peab algama kooskõlaga iseenda sees. Ükski sõltuvus ei teki teadlikult sinu mõistuse tasandil.
  • Väldi kiireid ja trastilisi muutuseid, sest sõltuvusest vabanemine võtab aega.
  • Märka automaatseid toiminguid, mis eelnevad sellele hetkele, kui haarad käega/astud sammu oma sõltuvuse järgi. See automaatpiloot tuleb välja lülitada.

Sõltuvustest vabanemine võib olla pikk ja keeruline tee ning sageli nõuab see mitmeid erinevaid lähenemisviise. Üks võimalus, mida võiksid kaaluda, on keskendumine täielikule teadlikkusele oma sõltuvustegevusest. See lähenemine võib sulle anda sügavama arusaamise sellest, miks sa sõltuvustega tegeled ja kuidas neist vabaneda.

Alusta sellega, et paned tähele kõiki detaile oma sõltuvustegevuses. Olles täielikult kohal ja teadlik oma kehast ja meelest, märkad aspekte, mida varem võib-olla ei olnud teadvustanud. Kui sa märkad end näiteks haaravat telefoni, mängides mõne mängu, siis püüa mõista, mis sind selle tegevuse juurde tõmbab. Mis on sinu tunded ja mõtted sel hetkel? Pane need mõtted ja tunded kirja. See võib aidata sul luua selgust sellest, miks sa sõltuvustegevustele kipud.

See teadlikkus ei pruugi tulla kohe, see võib nõuda harjutamist ja kannatlikkust. Seega, korda seda protsessi iga kord, kui tunned end oma sõltuvusega kimpus olevat. Olles teadlik oma tegevusest, võid hakata märkama mustreid ja seoseid, mis aitavad sul mõista, miks sa oma sõltuvustega tegeled.

Samuti on oluline meeles pidada, et tagasilangused on osa vabanemise protsessist ja need on täiesti normaalsed. Ära süüdista ennast mineviku pärast, vaid keskendu pigem sellele, kuidas sa praegu saad end toetada ja edasi liikuda. Iga tagasilangus võib olla õppetund ja võimalus kasvamiseks ning edaspidiseks paremaks toimetulekuks.

Seega, võta oma sõltuvustega tegelemisel aega, ole kannatlik ja ole enda vastu lahke. Teadlikkus ja enesevaatlus võivad olla võimsad vahendid sõltuvustest vabanemise teel ning see tee võib viia sind suurema enesemõistmise ja vabaduseni.

 

jooga

Kas sõltuvusest vabanemine ja meditatsiooni kasulikkusus on omavahel seoses?

Korrapärane mediteerimine toob sügava puhkuse. USA ja Euroopas tehtud uuringud 1970-ndatel aastatel näitasid, et kui narkomaanidele õpetada mediteerimist, siis kahanes nende ängistus ja ühtlasi vähenes uimastite kasutamise vajadus. 

Uuringuid on tehtud ka meditatsiooni mõjust ja meie bioloogilisest vanusest. Võeti ette kaks rühma inimesi. Üks mediteeris igapäevaselt viis aastat ja teine alla viie. Lühemat aega mediteerijad olid oma kronoloogilisest vanusest 5 aastat nooremad ja pikemat aega mediteerijad suisa 12 aastat nooremad.

Kas siis poleks mõistlik enda teadliku survestamise ja süüdistamise asemel hoopis mediteerima hakata?!

Kuidas mediteerimisega alustada?

  1. Leia mugav istumisasend ja valmista end ette mõneks minutiks paigal püsima.
  2. Järgi hingamist kaks minutit. Püüa hoida tähelepanu sisse- ja väljahingamise rütmil. Hinga sügavalt nina kaudu sisse ja siis hinga aeglaselt nina kaudu välja.
  3. Keskendu oma hingeõhule. Kus tunned oma hingamist kõige rohkem? Kõhus? Ninas? 

Kui see tundub lihtne, siis pikenda hingamisele keskendumise aega. Juhul, kui vaikus sulle ei sobi, siis leia internetist mõni meelepärane helimeditatsioon. Kui tunned, et üksi on keeruline, siis broneeri eratund ja vajalik toetus on garanteeritud.

 

näojooga

Näojooga harjutused

Sõltuvusest ülesaamine võib olla pikk ja keeruline teekond ning tihti nõuab see mitmete erinevate lähenemiste kasutamist. Üks teistmoodi lähenemine, mis võib tunduda alguses veidi ootamatu, on näojooga praktika. Näojooga hõlmab konkreetseid harjutusi ja liigutusi, mille eesmärk on näo- ja kaelalihaste toonuse ja tugevuse suurendamine. Kuigi see võib esmapilgul tunduda eemal sõltuvusest, võib näojooga tegelikult olla oluline osa holistilisest taastumisprotsessist ning pakkuda mitmeid potentsiaalseid eeliseid.

Esiteks, näojooga võib aidata vähendada stressi taset, mis on sageli seotud sõltuvusega. Harjutuste tegemine soodustab sügavat lõdvestumist ja keskendumist, mis omakorda aitab vähendada ärevust ja stressireaktsioone. See võib olla eriti kasulik nendel hetkedel, kui sõltuvusest põhjustatud pingeid ja emotsioone on raske taluda.

Teiseks, näojooga praktiseerimine võib suurendada eneseteadvust ja teadlikkust. Nagu teiste joogastiilide puhul, julgustab ka näojooga teadvelolekut ja täielikku hetkes viibimist. Regulaarne näojooga praktika võib aidata ära tunda sõltuvusega seotud vallandajaid, tungide ja käitumismustreid ning anda inimesele võimaluse teha teadlikumaid valikuid.

Kolmandaks, näojooga võib aidata parandada enesehinnangut ja enesekuvandit. Sõltuvus võib sageli kahjustada enesehinnangut ning näojooga harjutused, mis aitavad parandada näolihaste toonust ja naha elastsust, saavad toetada enesekindluse kasvu ja positiivsemat enesevaadet.

Neljandaks, näojooga võib kaasa tuua loomuliku meeleolu paranemise. Füüsiline aktiivsus, sealhulgas näoharjutused, stimuleerib kehas heaolutundega seotud kemikaalide vabanemist, mis aitab tõsta meeleolu ja vähendada soovi otsida ajutist leevendust välistest ainetest või käitumistest.

Viimaks, regulaarne näojooga praktika võib aidata luua tervislikku rutiini ja struktuuri, mis on oluline osa taastumisprotsessist. See annab inimestele konstruktiivse tegevuse, millele keskenduda, ning aitab vähendada tühja aja veetmist, mis võib muidu viia tagasilangusteni. Broneeri näojooga koolitus: info@maiwistik.eu.

 

Jäta kommentaar

Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist moderaatori poolt heaks kiita.