Ravimtaimed, mida kasutada raseduse ajal?

Ravimtaimed ja nende kasutamine raseduse ajal on üsna tavaline nähtus. Tuleks aga teadlik olla, et mitte kõik taimed ei sobi sellel hellal perioodil.

Raseduse ajal on lubatud kasutada näiteks aniisi, apteegitilli, astelpaju, kanarbikku, mets-kassinaerist, kibuvitsa, angervaksa, põdrakanepit, koriandrit, kummelit, köömne, pihlakat, piparmünti, pohla ja mustsõstart.

 

ravimtaimed raseduse ajal

 

Ingver on väga hea iivelduse vastane vahend. Üks kliiniline uuring, milles osales 120 naist (üle 20. rasedusnädala) koos hommikuse iivelduse sümptomitega, et 1500 mg kuivatatud ingveri tarbimine 4 päeva jooksul leevendab iiveldust. Samuti selgus uuringust, et vastsündinutel, kelle emad tarbisid raseduse ajal ingverit, oli normaalne sünnikaal.

Kummelit kasutatakse kerge rahustina ja seedimise hõlbustamiseks. Seda on kasutatud hommikuse iivelduse leevenduseks.

Jõhvika kasutamist uuriti Norras. Neljasajal naisel viidi peale sünnitust läbi uuring, milles selgus, et jõhvikas oli raseduse ajal üks kõige sagedamini kasutatavaid taimi, peamiselt kuseteede infektsioonide ennetamiseks.

Pohlalehed on head tursete likvideerijad. Jalgade turseid saab vähendada ka kaselehe vanniga.

Vaarikatee on kaltsiumi ja magneesiumirohke ja aitab keha sünnituseks ette valmistada. Seda võib juua alles raseduse lõpusirgel, sest vaarikatee lõdvestab vaagnapõhja ja toetab emakakaela kergemat avanemist.

Kindlasti ei ole soovitav ühte ja sama taimeteed tarbida pikka aega järjest. Hoiduma peab nende kasutamisest koos tugevate sünteetiliste ravimitega, nagu antibiootikumid või südame-veresoonkonnarohud.

Ravimtaimi võib väga edukalt ise korjata. Pärast kuivamist tuleks ravimtaimi säilitada pimedas ja jahedas ruumis, tihendiga klaaspurgis. Tuleks ka meeles pidada, et taimede vägi ajaga hääbub ja keskmine säilivusaeg on üks aasta.

Venitusarmide vältimiseks on hea kõhtu esimese pressi õlidega regulaarselt niisutada.

 

rasedus ja ravimtaimed

 

Ravimtaimed raseduse ajal, mida kindlasti vältida?

Raudrohu eeterlikus õlis leiduv tujoon võib põhjustada nurisünnitust. Ka ei soovitata seda rinnaga toitmise korral.

Pune võib põhjustada verejooksu ja raseduse katkemist.

Nõges, linnurohi ja puju teevad vere paksuks.

Petersell on tugev lihasstimulaator võib põhjustada raseduse katkemist. Vanasti kasutasid ravitsejad peterselli teadlikult abordi tegemiseks. Suurtes kogustes kasutatav petersell võib isegi enneaegset sünnitust esile kutsuda.

Saialilleteega liialdamine võib esile kutsuda südamekloppimist.

Mida teha peale sünnitust?

Pärast sünnitust võib välist sünnitusteed määrida naistepunaõliga, sest see kiirendab taastumisprotsesse. Värskel emal aitab tekkinud haavadel paraneda kortslehe tee joomine.

Piimaerituse suurenemiseks võiks tarvitada nõgese, köömne, pune või apteegitilli teed.

Rinnapõletiku puhul tõttab appi tee- või kapsalehe kompress.

Herbazeni valikus olev taimeväega Clensik on küll esimene Eesti ravimtaimega meigieemaldusõli, kuid teda on hea kasutada ka venitusarmide ennetamiseks või rinnanibude hoolduseks. Angervaks tugevdab, rahustab ja parandab nahka.

Jäta kommentaar

Pane tähele, et kommentaarid tuleb enne avaldamist moderaatori poolt heaks kiita.