5 harjumust, mis otseselt vananemist mõjutavad

Vananemine on paratamatus, aga see, kuidas me oma eluaasta numbrisse suhtume või kinni jääme, on meie vaba valik. Vananemisilmingute vähendamiseks on oluline terviklik lähenemine. Elustiil, toitumine ja nahahooldus - kiireid lahendusi ei ole olemas!

Meie geneetika määrab ära sidekoe elastsuse, naha tüübi ja selle seisundi, aga on palju, mille üle saame ise otsustada ning oma naha heaks ära teha, mis pole geneetikaga enam seotud. Täna võtame fookusesse 5 valdkonda, mis otseselt vananemist mõjutavad.

 

vananemine

 

1. Söö hästi

Vaata üle oma toidulaud, sest ilus ja särav nahk saab alguse sellest, kuidas me sööme. 

Kui me lisame oma dieeti antioksüdante, tervislikke rasvu, vett ja olulisi toitaineid, näitab meie keha tunnustust naha kaudu. Lõppude lõpuks on nahk sageli esimene meie kehaosa, mis peegeldab sisekeskkonna olukorda ja ka probleeme. Lisa oma menüüsse nt. brokkoli, mustikad, granaatõun ja avokaado.

Toites end nende vananemisvastaste toiduainetega, saame energiat parima väljanägemise ja enesetunde saavutamiseks.

 

2. Tee trenni

Treening ei paranda mitte ainult südame ja kopsude tervist, vaid uuringud näitavad, et füüsiline aktiivsus on kasulik ajule, luudele, lihastele ja tujule. Paljud uuringud on leidnud, et elukestev treening võib hoida inimesi kauem tervena ja vananemine on nauditav.

Regulaarne treening suurendab naharakkude aktiivsust, parandab vereringet ja soodustab lümfivedeliku eemaldamist, et vähendada turseid.

 

jooga

 

Kuna osteoporoos mõjutab naisi sagedamini kui mehi, on tegevused nagu kõndimine või aeroobika eriti olulised pärast menopausi. Kuigi vanemad inimesed ei saa rohkem luumassi juurde, võib füüsiline aktiivsus aidata vältida luude hõrenemist. Kui sa tunned end hästi on kõiki tegevusi ka mõnus teha.

 

3. Kõnni looduses

Vananemine on hoogne tänu oksüdatiivsele stressile ehk emotsionaalse või füüsilise pinge korral. Pikaajaline stress võib mängida rolli sellistes probleemides nagu peavalud, kõrge vererõhk, südameprobleemid, diabeet, nahahaigused, astma, artriit, depressioon ja ärevus.

Liigu iga päev vähemalt 1h õues, sest värskeõhk mõjub sulle ainult hästi. Eriti hea on seda teha hommikul või lõunal, sest siis on kindel, et olenemata aastaajast saad ka päevavalgust näha. Võimalusel mine linnast välja mõnele loodusrajale.

Looduses jalutamine aitab alandada vererõhku ja stressihormoonide taset, vähendab närvisüsteemi erutust, parandab immuunsüsteemi, tõstab enesehinnangut, vähendab ärevust ja parandab üldist meeleolu. Vähem stressi, pikem elu.

 

4. Maga alasti

Jälgi, et saaksid end korralikult öösel välja puhata, sest see on aeg, kus meie keha taastub. Korralikuks väljapuhkamiseks on oluline, et meie keha toodab melatoniini. Tema ülesanne on kehas reguleerida bioloogilist ööpäevarütmi. Melatoniini tootmine aga vanuse kasvades väheneb. Lisa sinna juurde veel mõned ravimid, mida vanuse tõustes kasutatakse, nagu beetablokaatorid ja mittesteroidsed põletikuvastased ravimid võivad veelgi kehas melatoniini tootmist vähendada.

Toidulauale saad lisada pähklid, tumedad kirsid, kala, muna, mis toetavad keha melatoniini tootmist.

 

sinise valguse prillidOluline on ka enda keskkonda optimeerida. Vähemalt 2h enne magama minekut ära vaata ekraane, vaid mediteeri, joogata, jaluta või loe raamatut. Nii vähendad sinise valguse mõju, sest nutitelefoni ekraan ja näiteks kaasaegsed LED-tuled toodavad päevavalgusega sarnast sinist valgust (ehk lühikese lainepikkusega valgust), mis vähendab tõhusalt õhtuti melatoniini tootmist. Kaitse oma silmi liigse valgussaaste eest. Lisaks võid võtta kasutusele sinist valgust blokeerivad prillid.

Kasuta magamistoas pimendavaid kardinaid ja maga ilma riieteta. Kehatemperatuuri langus toimib kui bioloogiline märguanne, et nüüd on aeg minna magama. Alasti magamine võib aidata kiiresti temperatuuri alandada ja kiiremini uinuda. 

Ajakirjas Federation of American Societies for Experimental Biology avaldatud uuringu kohaselt aitab alasti magamine saavutada sügavama une ja lisaks naha vananemisilmingute vähendamisele ka sinu nahal olevad haavad, marrastused paranevad kiiremini. 

 

alasti magamine

 

Loo endale magamiseks rütm ehk mine alati magama samal ajal ja ärka samal ajal. Nii on sinu kehal kergem toimida.

 

5. Hoolitse naha eest 

Oluline on iga päev nahka niisutada. Mida vanemaks me saame, seda enam muutub nahk kuivemaks ja õhemaks. Ilmuvad peened jooned ja kortsud. Niisutaja hoiab meie nahas vett, tagades sellele nooruslikuma välimuse. Parimate tulemuste saavutamiseks kasuta nahal tooteid järjekorras nii, et alustad kergemast koostisest (veebaasil toode) ja lõpetad tummisema koostisega (õli või vaha).

Pese mustus ja meik alati ööseks maha. Näo pesemine võib sinu välimust tugevalt mõjutada. Parimate tulemuste saavutamiseks kasuta vaid looduslikke puhastusvahendeid näiteks Clensik meigieemaldusõli. Väldi seebi või dušigeeliga pesemist, sest nii eemaldad loomuliku rasu ja kuivatad ise oma nahka. Alati lase näol õhu käes ära kuivada, ei ole vaja rätikuga nühkida.

 

meigieemaldusõli

 

Väldi fotovananemist ja kasuta päikesekaitset. Päikesekiired panevad meie naha kiiremini vananema. Meil on nii palju tõendeid selle kohta, et päike muudab meie naha enneaegselt kortsuliseks. 

Kõik need on küll väikesed sammud, mida järgida, aga kokku annavad sulle pika ja mõnusa elu koos peeglist vastu särava näolapiga.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published