Beeswax or vegan wax - which one to choose?

Millised on päriselt mesilasvaha ja vegan vahade erinevused? Milline variant on kõige parem? Algul tundub, et nad ei olegi nii erinevad. Vaha ülesanne on ikkagi üks ja see sama ehk hoida niiskust sees ja kaitsta väliste mõjude eest. Tõsi, enamus vahad saavad sellega hästi hakkama, aga millist ikkagi eelistada? Selles blogipostituses võtame vaatluse alla 3 vaha: mesilasvaha, carnauba vaha ja kandelillavaha.

 

Kas Carnauba vaha kahjustab ökosüsteemi?  

Carnauba vaha on kollane lõhnatu palmivaha, mis on pärit Brasiiliast. Carnauba vaha saadakse carnaúba palmilt ehk Copernicia pruniferalt. Vaha on palmi lehtede naturaalne kaitse väga kuiva ja palava ilma eest. Töötajad koguvad igalt puult 10-20 lehte, seejärel pekstakse vaha maha. Vaha kogutakse kokku ja viiakse edasi järeltöötlusesse, kus sellest saab meile tuttav puhas vaha.

 Carnauba vaha on väga laialt kasutatud auto-, söögi- ja kosmeetikatööstuses. Huvitav võiks olla teada, et ka M&M kommid on selle vahaga kaetud ning seda leiab paljudest vegan kosmeetika toodetest.

 

 

Sarnaselt teiste vahadega siin võrdluses on carnauba vahal nahka kaitsvad ja niisutavad omadused. Silma aga paistab carnauba vaha selle poolest, et on kaitse ka UV-kiirguse eest. Päikesekaitset tuleks sellegipoolest lisaks nahale kanda, sest tavaliselt pole salvides või kreemides piisavat kogust carnauba vaha, et nahka UV-kiirguse eest efektiivselt kaitsta. 

Carnauba vahas on palju nahale kasulikke rasvhappeid, mis takistavad vananemist ja tugevdavad nahka. Vaha tundub justkui ideaalne näohoolduseks, aga enne, kui tormad seda kasutama, toome välja negatiivsed küljed. Carnauba vaha on poore ummistava toimega, seega aknega inimestele ei pruugi see olla parim valik. Teiseks suureks miinuseks, millest ei saa üle ega ümber, on see, et Carnauba vaha kasvamine kahjustab Brasiilia kohalikku ökosüsteemi ja töökultuuri. Nimelt on Carnauba vaha populaarsuse tõttu hakatud taimedelt korjama 10-20 lehe asemel rohkem lehti ning selle tagajärjel surevad palmipuud aeglaselt ära. Kahjuks aga ei jõua uued puud nii kiiresti asemele kasvada kui vanad puud ära tapetakse.

 

Kus leidub kandelillavaha enim? 

Kandelillavaha on kollane lõhnatu vaha, mis pärineb Ameerikast Euphorbiaceae perekonda kuuluvatelt põõsastelt. Kandelillavaha kogumine on üsna keerukas aga väga vana protsess. Nagu Carnauba vahagi, siis kandelillavaha on kaitseks taime lehtedele kuuma ja kuiva kliima eest. Kandelillavaha saadakse täiskasvanud taime keetmisel vee ja väävelhappe segus. Väävelhappe on segusse lisatud selleks, et vesi ja vaha omavahel ei seguneks. Taime keetmisel tekib vee ja väävli segu pinnale pruunikaskollane vaht, mida kohalikud kutsuvad cerote’ks. Vahal lastakse tahkuda ja seejärel sulatatakse uuesti, et filtreerida see läbi aktiivsöe ja savi. Algab uus filtreerimis protsess, mille käigus pleegitatakse vaha vesinikperoksiidiga, mis hiljem neutraliseeritakse, ja filtreeritakse uuesti. Lühidalt öeldes on protsess pikk.

Vaha on väga laialt levinud kosmeetika- ja toidutööstuses, kuid kahjuks on selle vaha kohta kõige vähem uuringuid ja artikleid. Enim leidub kandelillavaha ripsmetuššides ja närimiskummides, kuid vaha esimene kasutusala oli hoopis küünlad, kus seda kasutatakse tänapäevani. 

 

vahaküünal

 

Kandelillavaha on kolmest vahast kõige kõvem ja seega kulub teda ka vähem, siiski on vaha struktuur selle võrra rabedam. Vaha imbub nahka kergesti ja on toitainete rikkas. See on küll heade niisutavate ja kaitsvate omadustega, aga ta langeb kolme vaha võrdluses keskmisele positsioonile. 

Negatiivsed küljed on jällegi keskkonnamõjud, sest kõik, mida toodetakse, jätab oma jalajäle loodusele. Kahjuks puudub info selle kohta, kui suur on mõju kohalikule ökosüsteemile, aga kandelillavaha populaarsuse tõusuga vegan kosmeetikas on selle tootmise negatiivne mõju suurenemas.

 

Miks eelistada mesilasvaha?

Mesilasvaha on kollane õrna mee aroomiga vaha, mis on mesilaste loomuliku tegevuse jääk. Mesilasvaha kogutakse koos meega. Õigupoolest teisiti ei olegi see võimalik, kuna mesi peitub mesilasvahast kärgede sees. Mesilasvaha kogumiseks on palju erinevaid viise ja tänapäeval on see ka paljuski automatiseeritud. Paljud väikemesinikud teevad siiski seda käsitsi. Mesi eemaldatakse kärjest ja kogutakse kokku, kas siis veevannis keetes või vurritades, neid meetodeid on tegelikult palju. Erinevalt teistest vahadest ei pea mesilasvaha eraldi töötlema, vaid see on koheselt kasutatav. Muidugi on mesilasvaha kasutusel ka filtreeritud kujul, kuid sel juhul on ta täiesti valge või helekollane. 

Mesilasvaha kasutati ravimiseks juba iidsetel aegadel. Tänapäeval on vaha laialt levinud ning kasutatakse nii meditsiinis, kosmeetikas kui ka paljudes teistes valdkondades. Mesilasvaha sisaldab vähesel määral mett, suira ja taruvaiku seega meeallergiaga inimestel tasuks alati enne kasutamist teha allergiatest. 

Mesilasvaha ei ole hea ainult välispidiselt kasutades, vaid ka sisse süües. Uuringute kohaselt on mesilasvaha abiks maksa ravimisel, kolesterooli alandamisel, tursete ja isegi valu korral. 

 

mesilasvaha


Mesilasvaha on kandelillavahast ja carnauba vahast suuremate nahka niisutavate omadustega, kuna sisaldab mett ning on heaks abimeheks näiteks psoriaasi korral. Vahal on ka naha elastsust suurendavad omadused ning sobib seega hästi vanematele inimestele. Mesilasvaha on tänu taruvaigule ka väga hea nahalõhede ja muude väiksemate haavandite puhul, kuna tal on nahka kaitsvad ja põletikuvastased omadused. 

Mesilasvahal on väga palju häid omadusi ning see ei ole koormaks meie ökosüsteemile, vaid on mesilaste töö kõrvalprodukt. Võiks öelda, et mesilasvaha on väga hea toetav vaha naha muredele ilma, et peaks muretsema oma jalajälje pärast. Küll aga, kui kannatad meeallergia käes, siis tasuks olla mesilasvahaga ettevaatlik.

 


Kõigil vahadel on oma plussid ja miinused ning alati enne kasutamist tuleks veenduda, et sa pole allergiline. Kui vahade kasutamise järel tunned näiteks sügelust või põletavat aistingut, siis tuleks alati koheselt toote kasutamine lõpetada. Kõik vahad on tegelikult hüpoallergeensete omadustega, kuid iga inimene on siiski erinev, ja tasuks alati kuulata oma keha.

Eelistada võiks ikkagi toodet, mida saab Eestist kohapealt osta ning toetada nii kohalikke ettevõtteid. Meie absoluutne lemmik on mesilasvaha oma niisutavate ja tervendavate omaduste poolest, sellepärast on ka kõik palsamid just mesilasvahaga. Lisaks saab seda soetada paljudelt Eesti väikeettevõttelt toetades seeläbi Eesti kultuuri meie praeguses pöörases maailmas. 

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published