4 nippi, seljatamaks akne looduslikult

Akne on üks levinuim nahahaigus, mis esineb kuni 85% 12–25 aastastel noortel. See probleem on võrdne nii poiste kui tüdrukute seas, kuid tõsiseid vorme on tihti meessool rohkem. Akne tekib enamasti siis, kui poorid ummistuvad. See, mis tüüpi akne sul tekib, sõltub sellest, mis poore ummistab. 

 

akne

 

Akne võib tekkida igas vanuses


Inimesed võivad aknet kogeda peaaegu igas vanuses. Ligikaudu 20% vastsündinutest tekib teatud tüüpi akne, mida nimetatakse vastsündinute akneks, mis tavaliselt ilmneb teise ja neljanda elunädala vahel. Seda tüüpi akne kaob iseenesest ilma arme tekitamata. 

Peaaegu kõigil tekib teismeeas vähemalt paar vinni. On võimatu ennustada, kellel tekib tõsisem akne, kuid suurem risk on kindlasti siis, kui üks või mõlemad vanemad kogesid rasket aknevormi, mis jättis neile aknearmid.

Samuti mängivad rolli hormoonid, androgeenide ja östrogeenide tasakaalutus, mis aitavad selgitada, miks akne on nii levinud. Androgeen ehk meessuguhormoon stimuleerib rasu tootmist rasunäärmetes. Liigne rasu tootmise hulk on üks peamiseid akne põhjuseid.

Akne on kasvav probleem ka üle 25-aastastel naistel. Enamikul nendest naistest oli akne teismeeas ja neil esineb akne ka täiskasvanuna. Mõnel neist naistest oli teismeeas akne, mis taandus. Nüüd aastaid hiljem kogevad nad uuesti akne puhkemist. Umbes 20–40% naistest tekib akne esimest korda alles täiskasvanuna.

 

akne 

 

Akne leevendamine

Kuigi stress ei saa aknet põhjustada, võib see olemasolevat seisundit halvendada. Uuringud kinnitavad, kui su stress intensiivistub, süveneb ka akne.

Hea uudis on see, et sa ei pea aknega elama. Mitmed looduslikud abivahendid on sellele vastu astumiseks täiesti kättesaadavad. 

Ravimtaimed tulevad siin ideaalselt appi, sest neil on head botaanilised omadused, mis muudavad nad suurepäraseks aknevastasteks vahenditeks. Mõned neist on oma olemuselt antibakteriaalsed, mis tähendab, et need pärsivad nahal aknet põhjustavate bakterite vohamist. Teistel on põletikuvastased omadused, mis suurendavad naha võimet hallata väliseid kahjustusi. Lisaks on taimede õigel kasutamisel vähem kõrvalmõjusid kui tugevatel apteegitoodete koostisosadel nagu bensoüülperoksiid.

 

1) Teepuu õli

Austraaliast pärit teepuud on pikka aega kasutatud ilutoodete mitmekülgse koostisosana. Selle raviomaduste hulka kuuluvad nii põletikuvastased kui ka antimikroobsed omadused. Taim on võimeline pidurdama aknet põhjustavate mikroorganismide kasvu nahal, olles samas nahale õrn. Seetõttu on see andnud tulemusi põletikuliste aknelaadsete vistrike ja muude pooridega seotud probleemide (nt mustpeade ja valgepeade) ravis. Samuti on teada, et see ahendab poore ja aitab kontrollida rasueritust nahas.

 

2) Neemiõli

Neem on ravimtaim, mis on laialt tuntud oma antiseptiliste, põletikuvastaste ja vananemisvastaste omaduste poolest. Aknega tegelemisel aitab neem reguleerida naha loomulikku rasu tootmist. See aitab vähendada aknet ja põletikku. Oma raviomaduste tõttu on taim suurepärane valik akne haldamiseks ja armistumise piiramiseks. C-vitamiini rikas neem võib aidata juba olemasolevaid aknearme pleegitada ja anda nahale üldise säravama ilme.

Neemi on kasutatud Ayurveda maailmas põletuste raviks, haavade desinfitseerimiseks, naha immuunsuse tugevdamiseks ja tervete kudede toetamiseks.

Meie valikust leiad Neemi CUPIK SOS õli seest. Just tema imeliste nahka toetavate ja parandavate omaduste pärast.

 

akne

"Tütrel oli vistrik, selline kole ja suur, millele läks CUPIK peale ja sisuliselt mõne tunniga tõmbas probleem tagasi. Hurraa!" - Liis

 

3) Kummeli tõmmis

Kummel sisaldab alfa-bisabolooli, mis kiirendab naha paranemisprotsessi, muutes kummeli nutikaks valikuks ka aknejärgsete armide puhul. Kummel on ärritusvastane, seega täiendab taim nahahooldusrežiimi, mis võib sisaldada agressiivsemaid aknevastaseid koostisosi.

Katseta: Kanna jahtunud kummelitee kotikesed nahale või pese nägu jahutatud kummeliteega.

 

4) Saialille näovesi

Saialill on põletikuvastane, antibakteriaalne ja viirusevastane. Taim aitab haavu parandada ja kahjustatud nahka rahustada.

Katseta: Valmista saialille õitest tavapärane taimetee. Lase jahtuda, kurna ja vala pudelisse. Hoia valminud näovett külmkapis ja kanna vähemalt 2x korda päevas värskelt puhastatud nahale.

 

Hiina meditsiin ja näo kaardistamine

 

Hiina meditsiin

Foto: Pinterest

 

Sinu toitumine, vedeliku tarbimine ja organismi puhastamine on kindlasti olulised, sest olenevalt piirkonnast, kuhu akne end väljendab saame Hiina meditsiinist luua ühenduse organiga. Otsaesine ja meelekohad on seotud seedetrakti ning maksaga, mis võib tähendada, et sinu maks vajab toetust mõne lilla juurvilja või mõru ravimtaimega ehk teisisõnu keha tahab end toksiinidest puhastada. 

Võid kindel olla, et liigne valge suhkur, nisu või poolfabrikaadid ei jää kehasse ootama, vaid lükatakse lümfisüsteemi kaudu lõpuks taas nahale, sest meie keha on isetervenev organism ning kõik, mis teda lõhub, saadetakse kehast välja. Akne ei ole kunagi lihtsalt mingi probleem, mis niisama tekib ja mida peab alla suruma. Alati on sümptomitel põhjus, millele tuleb pühenduda.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published